The Dead in the Bottle

Vi lever nu i det kemiska samhället där vi omges av tusentals farliga – till och med direkt dödliga ämnen tillverkade av människan. Avsikten är främst, att tjäna pengar och göra livet enklare och bekvämare för kunden. Någon har räknat ut, att vi omges av 50 000 industritillverkade ämnen.
En av tusentals kemikalier som finns för bilisten är punkteringspray (eller skum) i tryckbehållare. Denna livsfarliga vara säljes av bensinstationer och varuhus över hela vårt land. Stora biltillverkare planerar att avskaffa det traditionella reservhjulet och ersätta det med en flaska punkteringspray. Det ger säljframgångar för dem som tillverkar sprayen samtidigt som däckmontörers arbetsmiljö blir betydligt mera riskabelt i framtiden med ytterligare oskyldiga offer så länge som drivgasen i burkarna är explosivt. Drivgasen som är vanlig gasol expanderar kraftigt när den lämnar tryckbehållaren och in i det punkterade däcket som är att anse som ett tryckkärl. Kring tryckkärl finns rigorösa säkerhetsbestämmelser, men tydligen inte kring däck vilka kan ha ett tryck på många Bar.
Visst, det är sant, att den är mycket bekväm för kunden. Men, det är inte sant, att den är bekväm för däckmontören som riskerar sitt liv när han arbetar med däck fyllda med punkte-ringspray. Hittills har två –kanske tre enligt uppgift från en verkstadsägare – däckmontörer omkommit i Sverige då däcket har exploderat.
En Måndag i November 2008 dödades en montör vid ett däckföretag när ett däck innehål-lande punkteringspray exploderade. Explosionen var mycket kraftig.
Året före omkom en person i Karlstad när han gjorde svetsarbete på ett däck som han hade köpt av en annan person. Vid den kraftiga explosionen skakade boningshuset 30 meter från garaget, fönstren i garaget blåstes ut trots att dörrarna var öppna, hjulbultarna trycktes in i bromstrumman och fälgen deformerades. Offret hade omfattande skador.

Ingen vet med säkerhet hur många däck som lagras i garage eller finns monterade på bilar – såväl sommar- som vinterdäck kan innehålla denna potentiella snabba död – men som ägaren har glömt och sedan glömmer att varna sin däckmontör…
Det märkliga, ja upprörande är, att Kemikalieinspektionen och ingen annan myndighet heller förbjuder punkteringsprayen med omedelbar verkan.
Som medveten konsument är jag ingen Björn Gillberg eller Ralph Nader – så vad kan jag göra innan en tredje eller fjärde oskyldigt offer för marknadsgirigheten omkommer? Ja, Upplys din bensinstation och affär om produkten. Skriv till din riksdagsledamot och skriv insändare. Nästa gång är det kanske din son eller man som blir ett offer?
Kauko Antbacke

.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: