Julen, att konsumera sig till konstgjord lycka.

Visst, de Vise männen gav guld, rökelse och myrra till den heliga familjen. Men folket i Sverige har i alldeles för stor omfattning tappat bort julens grundmening. Julgranar, lediga dagar, julsånger, adventsljus ger helt säkert feststämning – men inte frid eller glädje som varar. I hur många hem läses den fantastiska berättelsen om när ljuset kom in i denna värld för att ge oss frid, glädje, frälsning? Där finns julens mening och ändamål – det är allt.

Hysterin att köpa julklappar och massor med julmat – att konsumera sig till konstlad lycka är inget annat än just konstgjort lycka utan varaktighet
Dessa tre översta bilder är från engelska bönböcker från 1500-talet. Studera detaljerna noga! Överst är flykten till Egypten där Kung Herodes trupper är alldeles bakom den flyende familjen. I sidodetaljer ses hur barn avrättas med svärd. I mitten de Vise männens hyllning med guld, rökelse, myrra. I sidodetaljen ses en Ökengräshoppa (kan bli 15 cm) Det nämns, att Johannes Döparen, som var jämngammal med Jesus åt gräshoppor. Inte så märkligt med tanke på att de innehåller 60 % protein som är kroppens byggstenar.
Den heliga familjen i tredje bilden. Jesus barnet hade inte så mycket leksaker som våra barn.
Med dikten Marias vaggvisa vill jag önska alla vänner En God och välsignat Jul!
Kauko.
(Klicka på bilderna för förstoring!)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: