Man vinner på att vara hövlig!

                                   Lemeks segersång.                                                 Och Lemek sade till sina hustrur: ”Ada och Silla, hör mina ord; ni Lemeks hustrur, lyssna till mitt tal: Se, en man dräper jag för varje sår jag får, och en yngling för varje blånad jag får. Ja, sjufalt hämnad blir Kain, men Lemek sju och sjuttiofalt!” (1Mosebok 4)                                                                            Det finns ett judiskt ordstäv som uppmanar: ”Hälsa alltid först!” Det ligger mycket visdom i detta. Att ta första steget är en bekräftelse på att den andra är viktig och har ett värde för mig.
Hövlighet får inte missuppfattas som kryperi eller fjäsk. Nej, här är det fråga om världens billigaste metod att göra livet gladare för en medmänniska.
Man kan påstå, att det är välgörenhet, diakoni, att dela med sig av hänsyn!
Jag hann gå två år i en byskola i Finland innan flytten till Sverige. Där var det väldigt noga att resa sig om någon kom in i klassen samt hälsa tillbaka. Samma. om vi ungar mötte en äldre person då skulle mössan – kepsen av utan att vänta på att den mötande skulle hälsa först. Hövlighet och hänsyn var en bra grund för för arbetsro och god pedagogik! Sedan, när jag började skolan i Sverige blev jag utsedd till den hövligaste eleven. Alla förundrades, lärare som elever över den hövliga pojken från Finland.
Be för dina fiender, står det i Bibeln. Detta är det mest radikala och svåraste att följa för en fallen människa. Människan vill helst, som Lemek, hämnas. Men de, vilka verkligen har provat detta vet, att det sker underverk. Fienden blir vän och båda blir lyckligare!
Hämndens eviga spiral har aldrig löst något i denna värld. Denna primitiva inställning har människan blivit smittat med efter det vi kallar för syndafallet.

”Saligare att ge än att ta!” Inte tvärtom! Att dela med sig av hänsyn och hövlighet gör givaren dubbelt så glad än mottagaren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: