FRÅN ADAM ELLER APA?

Aprättegången i Dayton 1925.

Dayton som ligger i Tennessee blev 1925 översvämmad av pressfolk från hela världen. Orsaken var en rättegång mot läraren John Scopes som påstods ha olagligt undervisat i evolution i en statlig skola. Han bröt därmed mot den s.k. Butler Act som förbjöd evolutionsundervisning i statsfinansierade skolor. Då Butler Act antogs protesterade civilrättsaktivisterna med att väcka åtal i avsikt att pröva lagen alternativt få den makulerad. Åtalet väcktes den 5:e maj. Läraren Scopes hade undervisat eller läst ur en lärobok i biologi av George Hunter som beskrev evolution, raser och rashygien lovade att ställa upp i en rättegång där alla utgifterna som kunde drabba Scopes finansierades av civilrättsaktivisterna. Scopes själv var tveksam till om han överhuvudtaget undervisat i evolution, men bara läst ur läroboken.  För att klara av detta dilemma övertalades tre elever att vittna mot Scopes.
Själva rättegången började en het sommardag den 21 juli i Daytons tingshus. Rättegången sändes i alla radioapparater över hela Amerika. Den lilla staden Dayton blev överfull av bilar och nyfikna från hela landet. Det heta tingshuset var packat med åhörare och pressfolk. Att det var hett syns på också bilder av människorna i rättssalen.

Huvudaktörerna var förutom Scopes William Bryan på åklagarsidan och Clarence Darrow som försvarade Scopes. Till domare utsågs statsåklagaren i Rhea County John Raulston. En annan var George Rappleyea, chef för Cumberland Kol & Järnkompaniet som såg reklamvärdet i rättegången för den lilla staden Dayton.
Som ett viktigt bevis för försvaret demonstrerades en tand som hittades i en grusgrop några år före rättegången som beräknades vara en miljon år gammal. Tanden ansågs härröra från en förhistorisk människa som döptes till Nebraska Man. Tanden accepterades som ett ovedersägligt bevis för evolutionen av alla de främsta paleontologerna i Amerika.
Presbyterianen William Bryan hade tre gånger ställt upp som demokraternas kandidat i presidentval åren 1896, 1900 och 1908. Han var utrikesminister under Woodrow Wilson åren 1912 – 1915. Bryan ansågs som en av de bästa retorikerna i Amerika och var nu 65 år då rättegången började. Bryan blev en övertygad motståndare till evolutionsläran då han noterade att det Stora kriget(första världskriget) hade evolutionsläran som en bidragande orsak. Evolutionsläran undervisades i de tyska skolorna.
Darrow var en välrenommerad stjärnadvokat som hade året innan räddad de två pojkarna Leopold och Loeb undan galgen. De hade på ett grymt sätt mördad 14-åriga Bobby Franks. Då argumenterade Darrow att pojkarna bara praktiserade vad de hade lärt sig av sina evolutionslärare i skolan. Nu där i Dayton blev det ombytta roller. Darrow försvarade evolutionsläran som nu ansågs av honom som sann vetenskap. Han kallade in som vittnen några av de främsta paleontologer och zoologer i Amerika för att berätta om den förhistoriska tanden som senare kallades Miljondollartanden.

Darrow anklagade domare Raulston för partiskhet åtskilliga gånger till förmån för åklagarsidan. Det berodde på att de inkallade experterna inte fick vittna muntligt i rätten. De fick i stället inlämna skriftliga vittnesmål för evolution. Darrow bad rätten om ursäkt nästa dag och rättegången fortsatte. Rättssalen var packat med folk, så många att Raulston fruktade för om byggnaden skulle hålla. Beslöts att flytta förhandlingarna ut på gården vid tingshuset där det också var svalare.

Försvaret ansåg att  Butlerlagen var tillkommen som ett stöd för religiösa grupper och att lagen inte var enligt konstitutionen. Bryan sade att det var fel att lära barnen att just en apa, som inte ens var en amerikansk sådan var förfader ehuru det fanns ytterligare trettiofem tusen djur att välja bland.

Försvarets advokat Malone replikerade att Bibeln skulle hållas utanför vetenskapen. Den skulle hålla sig inom teologin och de moraliska aspekterna av livet. Malone lovade att det inte skulle bli någon duell därför att det vore omöjligt att duellera om sanningen. Malone fick många applåder.  

På sjunde dagen tog Darrow det ovanliga steget att kalla in Bryan själv som vittne i avsikt att korsförhöra honom om de omöjliga händelserna i Bibeln. Darrow påstod, att Bryan var en sakkunnig vad gällde Bibeln till vilket Bryan nekade att han var. Darrows avsikt var att förlöjliga Bibeln under korsförhöret med Bryan. Förhöret begränsades till Första Moseboken inkluderande frågor som att blev Eva verkligen skapad ur Adams revben, varifrån fick Kain sin hustru, hur många människor levde i det forntida Egypten? Darrow föreslog att dessa fantasifulla bibelställen inte var vetenskapliga och inte skulle läras ut till barn i statliga skolor.
Den berömda en miljon år gamla tanden av Nebraska Man förevisades rätten. Bryan kommenterade fyndet att han inte trodde på sådant. Skrattsalvor och hån mötte Bryan efteråt och domaren bankade för tystnad med sin klubba.

Darrow sade till Bryan: ”Du förolämpar alla vetenskapsmän i Amerika och allt kunnande i hela världen därför att de inte tror på din tokiga religion”! Bryan deklarerade att orsaken till varför han svarade var inte för rättens skull utan för att dessa vetenskapens herrar inte skulle tro att jag vore rädd för att svara dem. Jag vill att hela den kristna världen skall veta att vem som helst agnostiker, ateist, inte troende kan fråga mig när som helst vad gäller min tro på Gud och jag skall svara dem.

Steward, en jurist från Cumberland motsatte sig det lagliga i att förhöra Bryan på detta sätt vars enda avsikt att göra alla bibeltroende till åtlöje. Några fler frågor följde. Darwin undrade åter var Kain fann sin hustru? Bryan svarade att agnostikerna kan själva leta efter henne. Darrow redogjorde hur ormen frestade Eva. Bryan insisterade på, att det är bättre att läsa vad som står än att hitta på egna ord som Darrow här gjorde.
Efter ytterligare arga ordväxlingar under två timmar på gården utanför rättssalen slog domare Raulston klubban i bordet och ajournerade rätten.
Bryan fick inte tillfälle för sina avslutande ord vilka dock senare publicerades i tidningarna:

Vetenskapen är en stor kraft, men den är ingen lärare i moral. Den kan skapa maskiner men kan inte hindra samhället att missbruka dessa. Vetenskapen kan också bygga gigantiska intellektuella skepp, men den konstruerar inte några moraliska roder för den i stormen hamnade mänskliga farkosten.  Den misslyckas också att förse oss med andliga värden men förser oss med obevisade hypoteser. Den stjäl kompassen från det mänskliga fartyget och äventyrar dess last och dess destination. I krig har vetenskapen visat sig vara ett djävulskt genius och gjort kriget fruktansvärdare än någonsin tidigare. Mänskligheten är nu van att slakta sina bröder på denna enda planet, på dess yta. Vetenskapen har lärt människan att dyka ner i havet, dyka upp och skjuta eller flyga upp bland molnen och skjuta ner på varandra. Sålunda har slagfälten blivit tre gånger blodigare än någonsin tidigare. Vetenskapen lär oss inte brödrakärlek. Vetenskapen har förvandlat kriget till så helvetiska gränser så att mänskligheten är eller var nära att begå självmord. Nu informeras det oss om nya ännu destruktivare dödsinstrument som skall få tidigare krig att framstå som triviala i sin grymhet jämfört med kommande krig i den framtid som kommer. Om civilisationen skall räddas sker det inte med vetenskapens kärlekslösa intelligens men med den moralkod som den ödmjuka underbara Nazaren visar på. Hans exempel och undervisning är det enda som kan ändra på människors hjärtan och förändra världen.
Bryan dog några dagar efter rättegången. Darrow levde till 1938 men hann aldrig uppleva det som vetenskapen och människors ideologiska hybris ställde till med.

Tanden som förmodades vara en kvarleva efter en förhistorisk människa som fick namnet Nebraska Man visade sig vara ett falsarium. På samma fyndplats fann man andra skelettdelar efter en utdöd gris där tanden passade in.

Men Bryan hann dö innan dess.

Kauko Antbacke

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: